Over mij: reuma

Hoi! Leuk dat je er (weer) bent! Vandaag een artikel over chronisch ziek zijn.

Een zwaarder onderwerp, maar als je me wil leren kennen hoort dit er zeker bij. Ik zal het zo luchtig mogelijk houden. Ik ben zelf erg positief ingesteld en zal er niet gauw over klagen. Daarom alleen een, zo kort mogelijke, duidelijk uitleg van de ziekte en wat dit voor mij betekent.

 

Ik heb een chronische ziekte, een vorm van reuma: Artritis Psoriatica. Dit is een combinatie van ontstekingsreuma (Artritis) en een huidaandoening (psoriasis).

De ontstekingen komen voornamelijk voor in mijn gewrichten (grote gewrichten zoals bijvoorbeeld de knie of de enkel. En kleine gewrichten zoals bijvoorbeeld in de vingers of de tenen). De ontstekingen kunnen ook voorkomen in de pezen of de peesaanhechtingen, in de wervelkolom of bijvoorbeeld op de plek waar de ribben aan het borstbeen vast zitten.

Psoriasis komt bij ongeveer 8% van de Nederlanders voor. Een aantal van deze patiënten heeft ook ontstekingsreuma. Psoriasis ontstaat doordat de huidcellen te snel delen, waardoor cellen die eigenlijk nog niet af zijn naar het huidoppervlak worden gedrukt. Dit resulteert in een rode, schilferige huid. Meestal gaat het om plekken op de buitenkant van de elleboog, de hoofdhuid en in huidplooien. Maar het kan ook voorkomen in bijvoorbeeld de navel of op andere plaatsen van het lichaam.

Het verloop van de ziekte is bij mij erg onvoorspelbaar. Het kan ineens opvlammen, ik kan ’s ochtends verrast worden met nieuwe ontstekingen of psoriasisplekken, of het kan zomaar ineens een tijdje rustig zijn.

 Voor mijn dagelijkse leven betekent dit dat ik (soms) beperkt ben in dingen die voor anderen heel gewoon zijn. Zoals dagelijkse handelingen als douchen en aankleden, traplopen of de hond uit laten. Ik kan me goed aanpassen en leer er dus steeds beter mee leven, soms is het lastig maar over het algemeen is het goed te doen.

 

Er bestaat een goede theorie, die duidelijk uitlegt hoe het is om met een onzichtbare ziekte te leven. De lepeltheorie. Ik heb deze niet zelf geschreven, maar deze verwoord redelijk hoe het voor mij is om met reuma te leven. Mocht je geïnteresseerd zijn dan kan je hier de vertaalde versie lezen. Het origineel is in het Engels.

Op mijn blog zal je af en toe een artikel vinden over mijn ziekte of andere (onzichtbare) chronische ziektes. Ik wil vooral tips en tricks met je delen over hoe je er mee kunt leven, of hoe je kan omgaan met andere chronisch zieken.

Hoe denk jij hierover? Ken of ben jij iemand met een chronische ziekte? Heb jij nog tips die je wil delen, of vragen die je me wil stellen?

Bedankt voor het lezen. Tot morgen!

handtekening

Advertenties

7 gedachten over “Over mij: reuma

 1. Annemiek

  Dat is bijzonder stuk ,misschien hebben veel andere mensen hier iets aan en dan bedoel ik niet alleen de mensen met ’n ziekte/handicap maar ook de mensen uit hun omgeving.

 2. Tineke

  Ik ben net als jij ook ziek en herken veel van wat je schrijft. Het verhaal van de lepels heb ik met aandacht gelezen. De Loesje poster spreekt me erg aan. Sterkte!

  1. bymirandaa Berichtauteur

   Bedankt voor je reactie! Vervelend dat je ziek bent, fijn om te horen dat je het een en ander herkent en dat het plaatje van Loesje je aanspreekt:) Hopelijk heb je wat aan mijn ervaringen en tips die ik af en toe wil beschrijven!

  1. bymirandaa Berichtauteur

   Oh vervelend zeg. Hier zit reuma helaas ook in de familie. Ja de lepeltheorie is goed he;) helpt mij af en toe om het aan buitenstaanders uit te kunnen leggen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s