iPhone: 10 tips

Hoi. Wat leuk dat je er bent!

Ik ben alweer bijna 5 jaar iPhone gebruiker. Sinds een jaar of 4 hebben wij ook een iPad. Ik denk dat we wel kunnen stellen dat ik verslaafd ben en geen dag zonder kan.

Er zijn een aantal truukjes die ik dagelijks gebruik, maar waar ik nogal eens wat vragen over krijg. Daarom leek het mij zinvol om een lijst op te stellen met 10 dingen, die je misschien nog niet wist. Die het gebruik van een iPhone een stuk leuker/makkelijker maken.

1. Print screen. Hoe maak je een print screen? Heel simpel: druk beide knoppen (de home knop en de power knop (bovenop)) van je iPhone tegelijk in. Je ziet een flits op het scherm en hebt dan een foto gemaakt van je scherm. Deze vind je terug in de filmrol.

2. Kopen vanuit apps. Bloedirritant vind ik het. Ben je net lekker een spelletje aan het spelen, verschijnt er een pop-up en als je (of misschien een van je kinderen) er per ongeluk op klikt heb je iets gekocht (en betaald) wat je helemaal niet wilde! Dit kan je makkelijk uit zetten. Ga naar: instellingen –> algemeen –> beperkingen en zet ‘kopen vanuit apps’ uit. Kan het nooit meer per ongeluk fout gaan.

 3. Apps afsluiten. Wanneer een app vastloopt, of wanneer je veel apps tegelijk open hebt, is het verstandig om ze eens af te sluiten. Druk 2 keer snel achter elkaar op de home knop. Onderstaand scherm verschijnt dan:

 Hier kun je precies zien welke apps je geopend hebt. Je kunt snel switchen van de ene app naar de andere of je kunt ze volledig afsluiten. Dit laatste doe je door het verkleinde scherm naar boven te schuiven. Hij verdwijnt dan uit de lijst.

4. Tekst kopiëren en plakken. Net als in word kun je op je iPhone elke willekeurige tekst selecteren, kopiëren, en plakken. Scheelt soms een hoop werk.

 

Eerst selecteer je de tekst die je wil gebruiken door er lang met je vinger op te drukken. Er verschijnt een pop-up. Je kunt kiezen voor ‘selecteer’ of ‘selecteer alles’. Door de blauwe bolletjes te verschuiven kun je preciezer bepalen welke tekst je wil selecteren. Als je op ‘selecteer’ klikt verschijnt o.a. de optie ‘kopieer’, klik hier op.

Daarna ga je met je vinger op de plek staan waar je de tekst naartoe wil kopiëren. Weer lang drukken en dan verschijnt het tweede venster. Dan kies je voor ‘plak’.

5. Reclametracking. Steeds meer apps maken gebruik van reclametracking. Ze houden bij op welke soort sites jij leest en passen daar de reclame op aan. Helaas kun je de reclame op b.v. Facebook niet uitschakelen, MAAR je kunt er wel voor zorgen dat de reclame geheel willekeurig is en niet meer gebaseerd wordt op jouw surfgedrag. Ik vind dit in elk geval een fijn idee. Ga hiervoor naar instellingen –> privacy –> reclame en zet ‘beperk reclametracking’ aan:

6. Foto’s opslaan. Misschien een open deur, maar ik noem het hier toch maar even. Foto’s van internet, of bijvoorbeeld pinterest of facebook kun je heel gemakkelijk in je filmrol opslaan. Dit doe je door met je vinger de foto lang ingedrukt te houden en dan te kiezen voor ‘bewaar afbeelding’.

7. Letter accenten. Verschillende accenten krijg je door de betreffende letter op het toetsenbord wat langer in te drukken, er verschijnt dan een pop-up met de verschillende accenten:

8. Bericht preview. Ik vind het soms lastig dat het (eerste deel van het) bericht wat ik ontvang al te lezen is in het beginscherm. Dit is vooral storend wanneer iemand jouw telefoon vast heeft, of wanneer je telefoon in het zicht ligt. Daarom heb ik dit uitgezet. Dit kun je zowel bij SMS als Whatsapp doen.

Voor Whatsapp ga je in de app zelf naar instellingen –> berichtgeving –> en dan zet je ‘voorvertoning in app’ en ‘toon voorvertoning’ uit. (op bovenstaande print screen staan ze beide nog aan)

Voor SMS ga je naar instellingen –> berichtencentrum –> berichten (onder inclusief) –> en dan zet je ‘toon voorvertoning’ uit.

9. Mapjes maken. Om al je apps netjes te ordenen kun je mapjes maken. Soortgelijke apps kun je dan bij elkaar in een mapje zetten. Dit doe je heel eenvoudig. Een van de apps die je wil verplaatsen hou je lang ingedrukt, zodat ze allemaal gaan wiebelen. Daarna schuif je de ene app over de andere, dan wordt er automatisch een mapje gecreëerd. Deze krijgt automatisch een naam, die je natuurlijk zelf aan kan passen. Klaar? 1 keer op de home knop drukken en alle instellingen zijn opgeslagen.

10. Snelkoppeling maken. Wanneer je een internetpagina vaak bezoekt, kan het handig zijn om er een snelkoppeling van te maken. Deze verschijnt dan als een soort app op je beginscherm. Wanneer je op de snelkoppeling klikt opent deze automatisch in safari.

Dit doe je heel simpel door in safari naar een bepaalde website te gaan, hier als voorbeeld: https://bymirandaa.wordpress.com. Vervolgens klik je op het vierkantje met het pijltje onderin beeld. Dan klik je op ‘voeg toe aan beginscherm’ en dan krijg je onderstaand beeld:

Het plaatje links wordt automatisch aangemaakt en hoort bij de site die je bezoekt. Rechts daarvan kun je de naam ingeven. Zo wordt de snelkoppeling genoemd op je beginscherm. In het grijs daaronder zie je het internetadres. Hier hoef je niks meer aan te doen. klik op ‘voeg toe’ en je snelkoppeling verschijnt op het beginscherm.

Zo! Dat waren ze, mijn tips en tricks op iPhonegebied.

Welke tip kun jij goed gebruiken? Heb je zelf nog tips om dit lijstje aan te vullen?

Bedankt voor het lezen. Tot morgen!

handtekening

 

Advertenties

2 gedachten over “iPhone: 10 tips

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s